Nu är det september och återigen dags för Attentions skolkampanj! Den här månaden uppmärksammar vi alla barn och unga som har det tufft i skolan. Vi uppmärksammar också deras föräldrar som sliter hårt för att barnen ska få en skolgång som fungerar. Vi vill också inspirera och heja på skolpersonalen samt påverka politiker och andra makthavare.

Låt oss alla kämpa tillsammans för att fler barn med NPF ska få en oproblematisk skolnärvaro!   

Goda exempel – fjärde kampanjveckans inlägg

Tack för ert engagemang under skolkampanjen

Nu är september snart över och så även Attentions skolmånad. Det har varit en händelserik månad där många intressanta artiklar, […]
Läs mer 

Skaparverkstan – en plats för läkning

Skaparverkstan riktar sig till unga som befinner sig i skolfrånvaro i Botkyrka kommun. Verksamheten drivs av kultur- och fritidsförvaltningen i samverkan med skola och socialförvaltning.
Läs mer 

Från ofrivillig skolfrånvaro – till frivillig närvaro i stallet

Stall Kungsgården erbjuder hälsofrämjande insatser för unga med problematisk skolfrånvaro. Här kan elevernas möten med skolpsykolog, lärare och specialpedagog äga rum i hästmiljön, i samarbete med Ekerö kommuns Närvaroteam.
Läs mer 

Be right back-teamet använder skolhundar 

Många skolor brottas med hur de bäst kan stötta elever med eskalerande och långvarig frånvaro. I Varbergs kommun är verksamheten Be […]
Läs mer 

FÖRÄLDRAR & LOKALFÖRENINGAR – TREDJE KAMPANJVECKANS INLÄGG

 Juridisk vägledning till föräldrar – Vad gäller vid skolfrånvaro?

För att underlätta för föräldrar så har projektet Vägen tillbaka tagit fram en juridisk vägledning kring vad som gäller när […]
Läs mer 

Ny undersökning visar att NPF-elever hamnar hemma

En fjärdedel av eleverna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är hemma från skolan helt eller större delen av tiden. Det visar en ny undersökning från Riksförbundet Attention.
Läs mer 

Skolans orkidébarn dör utan anpassningar

Attention fick kontakt med en mamma. En mamma bland alla tusentals andra lejonmammor som slåss för sina skolfrånvarande barn som mår oerhört dåligt. Alla mammor får utlopp för sina upplevelser och sin sorg på olika sätt. För den här mamman – och många med henne. – är det skrivande ordet ventilen mitt i allt elände.
Läs mer 

”Man vill vara förälder men blir projektledare”

Roberts tre barn betyder allt för honom. Det blir tydligt när han kärleksfullt beskriver dem var och en. Även när han berättar om den energikrävande kampen för en fungerande skola han och hans fru kontinuerligt bedriver gentemot kommun, myndigheter och skola. Två av barnen har periodvis hamnat i problematisk skolfrånvaro och deras väg tillbaka till skolan har varit allt annat än enkel och självklar och priset har varit högt för familjen.
Läs mer 

BARN OCH UNGAS EGNA BERÄTTELSER – ANDRA KAMPANJVECKANS INLÄGG

Leonardo föreläser om sin berg-o-dalbana i skolan

 Leonardo Möller Flores är 20 år gammal och diagnostiserad med adhd. Han har haft en berg- och dalbana fram till en nu fungerande skolgång. I den här föreläsningen kommer Leonardo ta med er på hans resa från att befinna sig i problematisk skolfrånvaro till att vara en driven själ som hittade mening i livet. 
Läs mer 

David 11 år – om hur det är att ha adhd i skolan

David kämpar mest med måndagar, drömmer om längre helger och fler sovmorgnar. Han har vänner med adhd och är själv öppen med sin diagnos. För att må bra ägnar han raster och dagar åt att koppla bort allt.
Läs mer 

Hur kan en SYV vara till hjälp?

En studie – och yrkesvägledare (SYV) kan vara ett bra stöd när man som ung vuxen försöker hitta sin yrkesbana framåt i livet. Attention kontaktade Ewelina som jobbar som SYV och ställde frågor som kan vara bra att känna till.
Läs mer 

Är folkhögskola något för dig?

För många med en neuropsykiatrisk diagnos är skolåren en kamp, såväl betygsmässigt som socialt. Då kan folkhögskolan vara en alternativ väg, den är frivillig och saknar både läroplaner och betyg.
Läs mer 

Folkhögskolan förändrade Thomas liv 

Thomas Sundvall ville inte gå ut, han kände hopplöshet inför framtiden. När han fann folkhögskolan vände livet. “Det jag hade drömt om och saknat så länge, det bara kom“, säger han.
Läs mer 

”Skolan behöver först och främst lyssna”

I sexan och sjuan var Izabelle i princip alltid arg i skolan. Hon argumenterade högljutt med lärarna och började bry sig mindre och mindre om skolan. Skolresultaten rasade och frånvaron eskalerade. I sjuan slutade hon gå helt till skolan.
Läs mer 

FÖR SKOLPERSONALEN – Första kampanjveckans inlägg

SPSM:s nya Studiepaket NPF

I mars 2023 släppte Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) ett studiepaket om NPF. Utbildningsmaterialet riktar sig till personal som arbetar inom förskola, grundskola och fritidshem. Paketet innehåller faktatexter om adhd och autism och en del om pedagogiska strategier samt annan del om förhållningssätt och bemötande.
Läs mer 

Utmattning hos barn och unga – varför pratar vi så lite om det?

Lars Westerström, pensionerad läkare inom Barn- och Ungdomspsykiatri, har under sina 50 år inom BUP mött många barn och unga med NPF som drabbats av utmattningssyndrom. En diagnos som är den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland vuxna, men som få läkare sätter på barn och unga trots att alla symptom finns.
Läs mer 

Föreläsning – Hur kan man förebygga skolfrånvaro?

Den 7/9 kommer Attention publicera en kostnadsfri digital föreläsning som handlar om hur man förebygger skolfrånvaro. Föreläsare är Jenny Kindgren och Susanne Berneklint som båda arbetar på Attention.
Läs mer 

Nytt stödmaterial för utredning av behov av särskilt stöd

Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har tagit fram ett stödmaterial som ska underlätta för skolpersonalen att genomföra utredningar om särskilt stöd. Materialet hoppas kunna vägleda och stötta skolpersonalen i denna ofta krävande och komplexa process.
Läs mer